Tuesday, July 26, 2011

Της Κατερίνας Γαλανού


Τη βεντάλια των νομοθετικών πρωτοβουλιών, που υλοποιούν ουσιώδεις κυβερνητικές αποφάσεις και δημιουργούν τις προϋποθέσεις επέκτασης της πολιτικής ατζέντας πέραν του Μεσοπρόθεσμου, ανοίγει η κυβέρνηση ενώ ταυτοχρόνως ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και οι υπουργοί θα επιδιώξουν να καταστήσουν σαφή στους πολίτες το μέγεθος και την αξία της πρόσφατης συμφωνίας για το ελληνικό χρέος. Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η χώρα έχει πλέον μπροστά της «ανοιχτό και ασφαλές πεδίο» για να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες και θα υπογραμμίσει εκ νέου στους υπουργούς ότι ταχύτατα και συντεταγμένα πρέπει να υλοποιηθούν μέτρα και παρεμβάσεις που έχουν αξιολογηθεί ως πρωτεύοντα και επείγοντα.Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα που είναι πρώτο στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης καθώς η κυβέρνηση ευελπιστεί από την εφαρμογή των ρυθμίσεων να αντλήσει περίπου 700 εκατομμύρια έσοδα μέχρι το τέλος του έτους. Το νομοσχέδιο θα εισηγηθεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να κάμψει τις ενστάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι στην πρόσφατη συνεδρίαση του αρμόδιου ΚΤΕ παρατήρησαν «υποχώρηση έναντι της περιβαλλοντικής προστασίας».


Η βία στα γήπεδα
Την ίδια ώρα, με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δημοψηφίσματα που παρουσίασε χθες ο Χάρης Καστανίδης και του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και των στημένων αγώνων, η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι παράλληλα με την οικονομία παλεύει να διευρύνει την «άμεση, συμμετοχική δημοκρατία» και να ενισχύσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι επιχειρεί «αποπροσανατολισμό» από την τρέχουσα πολιτική ατζέντα και υπενθυμίζει ότι η διενέργεια δημοψηφισμάτων ήταν από τις πρώτες «δεσμεύσεις» του Γ. Παπανδρέου και η εκκαθάριση του χώρου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου υποχρέωση της Πολιτείας μετά την αποκάλυψη του βόρβορου των στημένων παιχνιδιών. Εντός της εβδομάδας εξάλλου εισέρχεται για τη λεγόμενη δεύτερη ανάγνωση στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου το οποίο θα ψηφιστεί στην ολομέλεια μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.


Αντίκτυπος
Εν τω μεταξύ παράλληλα με την προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να προβάλει με πληρέστερο τρόπο το θετικό αντίκτυπο που θα έχει στην προσπάθεια της χώρας η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Αυτό το στίγμα θα δώσει ο Γ. Παπανδρέου με την ομιλία του αύριο το πρωί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ όπου θα τονίσει στους βουλευτές ότι υπάρχει προοπτική «να αντιμετωπιστούν οι όποιες αδικίες υπήρξαν λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των μέτρων» υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν θα αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα. Ο αρχικός σχεδιασμός, να υπάρξει αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άλλαξε και ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ' ιδίαν τους αρχηγούς αύριο.


Πιθανή η διακοπή συνεργασίας με τους Οίκους Αξιολόγησης
Ολα εξαρτώνται από τις δεσμεύσεις που έχουμε με την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόνισαν Μόσιαλος και ΣαχινίδηςΤο σκεπτικισμό και την καχυποψία για το ρόλο που επιτέλεσαν οι Οίκοι Αξιολόγησης στην εξέλιξη της περιπέτειας του ελληνικού χρέους αποτύπωσαν χθες δύο κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μόσιαλος και ο κ. Σαχινίδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να διακοπεί η συνεργασία μαζί τους. Στη σκιά της υποβάθμισης από τη Moody's ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε αν «πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους οίκους αξιολόγησης και να πληρώνει συνδρομή» με δεδομένο, όπως πρόσθεσε, «δεν έχουν δουλειά στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια». Επ' αυτού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης χωρίς να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο υπογράμμισε ότι όλα συναρτώνται με τις δεσμεύσεις που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Ο λόγος
Σε κάθε περίπτωση πάντως τόνισε ότι πιθανή διακοπή της συνεργασίας μας με τους οίκους αξιολόγησης δεν θα γίνει για λόγους οικονομικούς, αλλά κυρίως για «σημειολογικούς». (source athens press)

No comments: