Wednesday, January 26, 2011

Romanian tax authority ANAF will refund in January value added tax to companies worth 1.36 billion lei (EUR1=RON4.2621), the highest sum returned so far in a single month, the authority said Wednesday.

Romania To Pay VAT Refunds Worth RON1.36B In January

Of the total refunds, ANAF has already paid Monday RON557 million, and will pay the rest of the sum by the end of the month. Some RON1.21 billion of the total refunds represents compensations.

2 comments:

Anonymous said...

astăzi, 00:08 Autor: Iulian Anghel
A society which, during 40 years of communism, learnt to expect handouts from the state, is difficult to reform. But even so, Romania's big problem is that, apart from what can appear legitimate from those who have these expectations - pensioners with special pensions are such a category, which has come into the spotlight in the last few days - one does not really raise the point of whether it pays to offer state benefits to some at the price of collapsing the system or of compromising it in the long run, says professor Marian Preda, dean of the department of Sociology and Social Work in Bucharest.




After two years of economic decline, with the GDP plummeting 10%, professor Preda says this crisis also has a positive side: "The crisis brought up the principles of spending public money, and these discussions will not be forgotten very soon. If we had entered a new electoral cycle without restructuring the state apparatus, it would have no longer been achieved."
Marian Preda is coordinator of the report of the Presidential Commission for the Analysis of Social and Demographic Risks in Romania, published in 2009, a source of inspiration for the new pension law, which raises the retirement age and establishes the principle of pensions being calculated on a contribution basis for all categories of contributors.

Anonymous said...

Romania nu va intra intr-o criza a alimentelor, avand capacitatea de a hrani 80 de milioane de oameni, dar daca va ajunge intr-o astfel de situatie ar fi din cauza "neatentiei unora", a lenii si a lipsei de initiativa, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, citat de Mediafax.


"Romania nu e o tara care sa fie in criza decat din neatentia unora. Este imposibil ca Romania sa nu aiba grau si porumb. Si daca nu l-am semana, ar rasari", a spus Tabara.


Potrivit indexului Nomura, dat publicitatii in septembrie 2010, Romania se situeaza pe locul 12 intr-un top al statelor expuse la o criza alimentara. Acest index este calculat in functie de PIB pe cap de locuitor, ponderea cheltuielilor pentru hrana a unei gospodarii din totalul veniturilor si exporturile nete de hrana ca procent din PIB.


Romania are un PIB pe cap de locuitor de 9.300 de dolari, in timp ce ponderea cheltuielilor pentru hrana a unei gospodarii din totalul veniturilor se situeaza la 49,4%. In plus, exporturile de alimente reprezinta -1,1% din PIB.


Consultat de Wall-Street.ro, Ioan Niculae (foto), omul de afaceri care controleaza grupul InterAgro, a declarat ca Romania ar trebui sa fie un furnizor de produse si nu un importator. "Ce se va intampla atunci cand nu vom mai putea sustine importurile? Va fi o mare problema. Cu ce finante vom mai plati importurile? Cu bani de la FMI si Banca Mondiala? Izbucnirea unei crize alimentare i-ar pune cu picioarele pe pamant pe guvernanti. Daca ne-am batut joc de toate industriile, poate putem sa facem ceva cu agricultura, este singura speranta. Noi am ragusit de cand incercam sa ne facem auziti", afirma Niculae.


Acesta vorbeste despre necesitatea unei strategii nationale care sa cuprinda cel putin 3-4 directii precum agricultura, industria alimentara si infrastructura. "Poate un soc foarte puternic, precum o criza alimentara, ne va deschide ochii si vom vedea ce e de facut pentru Romania", adauga omul de afaceri.


Ioan Niculae este unul dintre cei mai mari investitori in agricultura romanesca si unul dintre cei mai bogati romani potrivit topului Forbes.


La randul sau, Vasile Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), sustine importanta asigurarii sigurantei alimentare a Romaniei. "Mare parte din productia interna se duce la export, ceea ce nu contest, este un lucru bun pe de o parte. Pe de alta parte ar trebui sa avem siguranta alimentara. Anul trecut am fost sigura tara care exporta grau cand toate celelalte state aveau grija sa asigure painea cetatenilor lor", explica Matei.


In plus, presedintele FNPAR sustine ca o dependenta de importuri poate fi deosebit de periculoasa pentru Romania, in conditiile care poate ingropa productia interna. De exemplu, Romania importa legume si fructe in proportie de 50%. "Trebuie gasite masuri pentru a stimula munca si productia interna. Nu vom mai dispune de banii necesari pentru a importa produsele necesare consumului. Vom fi ca in Somalia, la pomana Europei. Vom sta la coada pentru 5 kilograme de faina. Nu este o joaca, putem deveni o tara de milogi", spune Matei.