Friday, January 18, 2013

Uniunea Europeana va disparea?

Seful Erste a mentionat ca faimoasa plasa de siguranta a Europei in privinta politicilor de securitate sociala a facut continentul „un loc frumos pentru a trai”, dar, partial, a actionat ca o frana in calea spiritului antreprenorial, intrucat „oamenii au realizat ca traiul este mai comod, fara a fi antreprenor”.
Diferitele reglementari impuse de tarile din UE sectorului bancar in urma crizei, pentru a limita fluxurile de capital transfrontaliere, sunt contrare principiilor Uniunii in privinta liberei circulatii a marfurilor, serviciilor, capitalului si fortei de munca, a adaugat Treichl.
„In timpul crizei, numeroase tari, de fapt, toate tarile din Europa, au infiintat garduri, in scopul de a proteja pietele financiare locale. UE a aparut pentru ca frontierele sa dispara, dar in termeni de lichiditate si de capital, in ultimii patru ani au fost stabilite granite din nou”, a precizat Andreas Treichl, pentru emergingmarkets.org.
„Germania ridica granite, Austria la fel, Cehia la fel, aceste lucruri se fac peste tot”.
In tarile din Europa de Vest, autoritatile de reglementare au impus masuri pentru a se asigura ca bancile finanteaza operatiunile filialelor din Europa Centrala de pe plan local, decat cu bani de la parintii din Vest. La randul lor, tarile est-europene au impus masuri prudentiale de prevenire a retragerilor bruste de capital de catre bancile-mama, a indicat seful Erste.
„Daca astfel de lucruri au loc in timpul crizei, e de inteles, insa daca vrem sa avem o Europa in sens economic, aceste situatii trebuie sa inceteze”, a completat Treichl.
„Fiecare tara are o multime de instrumente pentru a impiedica bancile sa mute fonduri in afara tarii. Din tot ceea ce s-a facut nimic nu este ilegal, e doar complet impotriva spiritului Europei”.

No comments: